Sømløse operasjonsforløp : en kvalitativ studie om spesialsykepleieres erfaringer med trygghet hos barn i et operasjonsforløp
Abstract
Bakgrunn: Barn opplever ofte engstelse og utrygghet i forbindelse med operative inngrep. Spesialsykepleiere følger barnet i vesentlige deler av forløpet. Vi har ikke funnet tidligere studier i Norge som omhandler hva spesialsykepleiere innen anestesi og intensivfaget kan gjøre for å bedre barns trygghetsopplevelse.
Hensikt: Med problemstillingen ”Hvordan kan spesialsykepleiere bidra til tryggere barn i et operasjonsforløp?” beskrives sykepleieres erfaringer og tanker om hvordan engstelse hos barn kan reduseres perioperativt.
Metode: Gjennom fokusgruppeintervju ved tre større norske sykehus beskrev spesialsykepleiere sine erfaringer med å redusere engstelse hos barn i operasjonsforløp. Vi brukte kvalitativ innholdsanalyse til bearbeiding av de innsamlede data.
Resultater: Engstelse smitter mellom barn og foreldre. Dårlig preoperativ informasjon, ventetid, smerteopplevelse og manglende samspill med foreldrene fremmer engstelse. Bruk av informasjonsprogram ved innkalling, previsitt, og rutiner tilpasset barn kan i stor grad avhjelpe. Godt samarbeid med foreldre og sykehuspersonellet seg imellom virker fremmende for barns trygghetsopplevelse.
Konklusjon: Barn trenger individualisert omsorg i et sykehussystem med tid og rom for dette. Både egenskaper og holdninger hos den enkelte spesialsykepleier og driftsmessige forhold har betydning for at barnet skal oppleve operasjonsforløpet mest mulig sømløst.
Description
Masteroppgave i klinisk sykepleie - Universitetet i Nordland, 2011