Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorJørgensen, Ida
dc.date.accessioned2007-09-27T12:28:56Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/141193
dc.descriptionMastergradsoppgave i havbruk - Høgskolen i Bodø, 2006
dc.description.abstractMålet med oppgaven var å analysere gonadeprøver fra drøbakkråkebollen, Strongylocentrotus droebachiensis, for å finne pigmentsammensetningen. Den naturlige variasjonen i pigment-innholdet ble dokumentert med månedlige prøver fra to nærliggende lokaliteter. Sammenhengen mellom innhold av karotenoider i forskjellige dietter og karotenoidinnholdet i gonadene ble dokumentert med prøver fra et fôringsforsøk. Gonadeprøvene ble analysert med en høypresisjonsvæskekromatograf (HPLC). Resultatet av de månedlige prøvene viste at karotenoidinnholdet minket fra juli og fram til oktober, og økte igjen til mars. Det var forskjell på karotenoidinnholdet i hunn- og hannkråkebollene. Hannkråkebollene innholdt gjennomsnittlig 100 μg/g mer karotenoider enn hunnkråkebollene. I gjennomsnitt 200 μg/g for hunnkråkebollene og 300 μg/g for hann-kråkebollene. Regresjonsmodellen som viser sammenhengen mellom fargemålingene og total mengde karotenoider i gonaden forklarte 59 % av variasjonen. Gonadeindeksen var lavest i juli og økte fram til gytingen i februar/mars. Total mengde karotenoid og mengde ekinenon i prøvene fra fôringsforsøket viste at innholdet i 0-prøvene, som ble tatt i forkant av fôringen, er signifikant høyere enn alle diettene. For de kunstige diettene var det ingen signifikant forskjell på total mengde karotenoid og mengde ekinenon, unntatt for kontrolldietten uten tilsatt pigment (diett 5). Det vil si at mengde β,β-karoten, mer enn 250 mg/kg, tilsatt i fôret ikke er en begrensende faktor. Kontrolldietten, uten tilsatt pigment, ga signifikant forskjell i karotenoidinnhold i forhold til de øvrige diettene samt 0-prøvene. De naturlige diettene, blåskjell og tare, viste ikke signifikant forskjell fra 0-prøven og de kunstige diettene unntatt kontrolldietten uten tilsatt pigment. Regresjons-modellen som viser sammenhengen mellom fargemålingene og total mengde karotenoid-innhold forklarte 79 % av variasjonen. Gonadeindeksen var lavest for 0-prøvene og dietten med blåskjell. Alle de kunstige diettene samt taredietten hadde fått fordoblet gonadestørrelsen i forhold til 0-prøven, fra ca. 12,5 % til ca. 25 %.
dc.format.extent1866410 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonob
dc.publisherHøgskolen i Bodø
dc.subjecthavbruk
dc.titleKarotenoider i gonadene til drøbakkråkebollen, stronygylocentrotus droebachiensis
dc.typeMaster thesisen
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920en


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel