Veiledningstime Trinn 3 Guidance lesson step 3 -Hvordan blir den gjennomført og hvordan mener vi den kan være?
Student paper, others

View/ Open
Date
2011-09-14Metadata
Show full item recordCollections
- Kandidatoppgaver [128]
Abstract
Oppgavens problemstilling er veiledningstime trinn 3 – hvordan blir den gjennomført og hvordan mener vi den kan være? Vi har tatt for oss førerkort klasse B, fordi vi blir utdannet trafikklærere i denne klassen og veiledningstimen trinn 3 blir et høyaktuelt tema i vår hverdag.
Innholdet i oppgaven tar for seg oppbygningen av føreropplæringen fra forankring i lovverket via læreplanen og frem til veiledningstimen trinn 3. Vi har også belyst enkelte moment som lå til grunn for utarbeidelse og hensikt med dagens føreropplæring. Med dette vil man få en helhetlig forståelse for hva som formidles i oppgaven.
Veiledningstimen trinn 3 kan sees på som et verktøy myndighetene har til å styre og kvalitetssikre føreropplæringen. Gjennom dette bidrar den med en positiv effekt til Norges overordnede formål i trafikksikkerhetsarbeidet – nullvisjonen.
For å innhente data ble det gjennomført en forskning i form av feltundersøkelse og kvalitativt intervju som metode. Grunnlaget for vår forskning var et lite antall av trafikklærere og elever fra bredt spekter innenfor trafikkskolebransjen. I tilegg brukte vi våre egne oppfatninger av hvordan veiledningstimen kunne gjennomføres. Gjennom forskningen fant vi ut at det finnes et uttal av varianter og måter å gjennomføre veiledningstimen på, men likevel holde seg innenfor de rammene som er satt.
Da vi sammenlignet resultatet opp mot hensikten og målene for timen, fant vi ut at veiledningstimen i mange tilfeller ga en dårlig effekt. Ut fra dette så vi et klart potensial til å utvikle en form for beskrivelse som kunne være til nytte for trafikklæreren i planlegging av veiledningstime trinn 3.
Konklusjonen ble at vi anbefaler trafikklæreren å sette seg grundig inn i mål og hensikt med veiledningstimen trinn 3. Han bør planlegge sin undervisning etter de rammer og intensjoner som gis i lærerplanen. Det vil være en stor fordel om undervisningen har et preg av induktiv framstilling for å imøtekomme elevforutsetningene best mulig. Timen bør struktureres og inndeles i tre deler slik at eleven utvikler evner innenfor selvinnsikt, refleksjon og vurdering. Undervisningen må legges opp med tanke på to-veis kommunikasjon med lik transaksjon mellom lærer og elev.