Hvor effektiv er den norske føreropplæringen sammenlignet med utenlandske føreropplæringsmodeller? Hvilke andre trafikksikkerhetstiltak kan bidra til å redusere antall ungdomsulykker?
Student paper, others

View/ Open
Date
2011-09-14Metadata
Show full item recordCollections
- Kandidatoppgaver [128]
Abstract
Kandidatoppgaven vår er skrevet med bakgrunn i et ønske om å få vite mer om omfanget av ungdomsulykker, veid opp mot føreropplæringen, samt tilsvarende erfaringer fra utlandet. Målet med denne prosessen har vært å oppnå mer kunnskap om eventuelle løsninger og tiltak som kan bidra til å redusere antallet ungdomsulykker, noe vi i ettertid føler at vi har klart å formidle i oppgaven. Ungdomsulykker som tema er diskutert mye undervegs i trafikklærerutdanningen ved HiNT, og vil være noe vi kan ha nytte av i våre fremtidige roller innenfor trafikksikkerhetsarbeid.
Det er dessverre en kjensgjerning at unge førere er svært risikoutsatte i trafikken. Vi har derfor prøvd å lage en kunnskapsstatus basert på den norske føreropplæringen og sammenlignet den opp mot tilsvarende erfaringer fra utlandet.
I gruppen 16 – 24 år finnes det ungdom som opptrer klanderverdig med atferd preget av uaktsomhet, høy fart, rus og i noen tilfeller også bevisst uaktsomhet. Primært er det menn, og da unge menn, som representerer verstingene i trafikken. En brorpart av disse er tidligere straffet for kriminelle forhold, og ved tilfeller av uansvarlig kjøring, er det ofte påvist en kriminell forhistorie for fører. Vi kommer i oppgaven særskilt under «Andre tiltak» til å fokusere på målrettede virkemiddel mot denne gruppen, som tross alt har et begrenset omfang.
Vi har også innhentet og bearbeidet statistikk og data, for å se om det finnes noen sammenheng mellom føreropplæringsmodeller og ulykkestall. Ulykkesstatistikk er et saksfelt med store informasjonsmengder, og det finnes både nasjonale og internasjonale omfattende data rundt dette fagområdet.
Vi har med, basis i denne kunnskapsmengden, prøvd å samle dette til å bli en fornuftig helhet. Dette for å gi et klarere bilde av hva vi tror må til, for å kunne bedre og redusere ulykkesfrekvensen blant ungdom.