Norske myndigheters tilrettelegging for sjømateksport : opplevde barrierer, mulige forbedringer
Report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2499994Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
- FoU-rapport [105]
Sammendrag
Det overordnede målet med arbeidet er å gi sjømatnæringen og myndighetene en oversikt over og kunnskaper om hvordan myndighetene kan legge bedre til rette for norsk eksport av sjømat og samtidig ivareta de krav og behov som Norge og eksportmarkedene stiller til bedriftene som eksporterer sjømat. Et viktig spørsmål det søkes å finne svar på er derfor hva som er de viktigste opplevde barrierene som bedrifter møter i Norge når de skal eksportere sjømat. Særlig vil det bli lagt vekt på å identifisere hvordan dagens system virker inn på sjømateksporten og hvordan de nasjonale rammevilkårene og utøvelsen av disse fungerer i praksis. Dette kan gi næringen og myndighetene et grunnlag for å foreta forbedringer i form av endringer i rutiner og systemer slik at man oppnår en bedre tilrettelegging for eksporten av sjømat.
Det er opplevd som problematisk blant næringsaktørene at praktiseringen av regelverket og servicenivået varierer både mellom regionene men også mellom ulike ansatte på samme kontorsted. Flere bedrifter oppgir at tilgjengeligheten kan være et problem, men at det også er komplisert når ulike ansatte i samme etat sier forskjellige ting knyttet til samme spørsmål. Mange synes det er vanskelig å få oversikt over godkjenningsregimene til de forskjellige markedlandene, og man så gjerne at det fantes en nettportal med en slik oversikt. Mattilsynets nettside er av mange opplevd som vanskelig å finne frem i.