Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEdvardsen, Karina
dc.date.accessioned2009-10-08T08:25:25Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/140586
dc.descriptionMastergradsoppgave i bedriftsøkonomi - Høgskolen i Bodø, 2009en
dc.description.abstractI denne masteroppgaven undersøker jeg faktorer som påvirker prisen på produktet til bedrifter som opererer i dynamiske omgivelser og som er spesielt påvirket av været under produksjonsprosessen. Været har en stor effekt på produkter som blir produsert utendørs og som er avhengige av spesielle værforhold for å oppnå god kvalitet. I slike næringer påvirker været tilgang på råvarer, variasjon i produsert mengde og sluttproduktet. Dette medfører at det vanskelig for produsentene å beregne optimal mengde som skal produseres ettersom prisen er ukjent under produksjonsprosessen. Denne undersøkelsen viser hva som påvirker prisen og hvordan man kan predikere prisen på produktet. For å undersøke dette valgte jeg ut tørrfisknæringen som eksempel. Denne næringen er godt egnet til å undersøke dette problemet ettersom den er spesielt utsatt for vær i forbindelse med produksjonen. Tørrfisken blir naturlig tørket på trehjeller av sol og vind og er avhengig av stabilt vær for å kunne oppnå god kvalitet. Produksjonsformen er risikobetont siden produksjonstiden gir stor kapitalbinding samtidig som prisen er ukjent i produksjonsfasen. Størsteparten av det som produseres av tørrfisk i Norge eksporteres til Italia, og eksport til Italia er dermed hovedfokuset i oppgaven. Undersøkelsen viser prisutviklingen i tørrfisknæringen fra 1978 til 2008. Problemstillingen er som følger: ”Hva påvirker eksportprisen på tørrfisk?” For å løse denne problemstillingen er det brukt seks variabler for å forklare eksportprisen på tørrfisk. Disse er: fangstkvantum, kvantum hengt, råvarepris, pris på alternativ anvendelse av råvare, valutakurs og samarbeid. Informasjon om disse er hentet fra Eksportutvalget For Fisk, Råfisklaget, Norges Bank, Fiskeridirektoratet og en tidligere masteroppgave ved Handelshøgskolen i Bodø. Videre er det brukt en kvantitativ metode med korrelasjons- og regresjonsanalyse som analyseteknikker. Resultatet fra analysen viste at fangstkvantum, råvarepris og valutakurs har en statistisk signifikant påvirkning på prisen. Sammenhengen mellom disse tre variablene og tørrfiskprisen viste at når fangstkvantum øker vil tørrfiskprisen reduseres. Øker råvareprisen vil også tørrfiskprisen øke. Når den norske kronen styrker seg i forhold til den italienske liren vil tørrfiskprisen øke. De to variablene kvantum hengt og pris på alternativ anvendelse av råvare har ikke statistisk signifikant effekt på tørrfiskprisen. Korrelasjonsanalysen viste derimot at det eksisterer noe samvariasjon mellom disse to variablene og tørrfiskprisen. Sammenhengen mellom disse to og tørrfiskprisen viste at når kvantum hengt øker vil tørrfiskprisen reduseres og når pris på alternativ anvendelse av råvare øker vil tørrfiskprisen reduseres. Når det gjelder variabelen samarbeid er denne ikke tatt med i regresjonsanalysen ettersom det er det for dårlig grunnlag for å vurdere om den påvirker tørrfiskprisen. Det har vært for få samarbeider i næringen til at det kan slå ut på tørrfiskprisen. Regresjonsanalysen viser at predikasjon av tørrfiskprisen kan gjøres slik: Predikert tørrfiskpris (2008 kr) = 76,762 + (-0,001*fangstkvantum) + (-0,000024*kvantum hengt) + (2,947*råvarepris) + (-0,230*pris på alternativ anvendelse av råvare) + (128,420*valutakurs) Denne modellen gjør det mulig å kunne forutsi fremtidige priser for tørrfisk ved å sette inn verdier for variablene. Dette gjør at produsentene får en tidlig oversikt over hvilken pris de kan få for produktet og kan dermed tilpasse produksjonen slik at de oppnår optimal produksjon og maksimering av fortjeneste.en
dc.format.extent496542 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonoben
dc.publisherHøgskolen i Bodø
dc.subjectbedriftsøkonomien
dc.subjectinternasjonaliseringen
dc.subjectinternational businessen
dc.subjectmarketingen
dc.titleTørrfisk : hva påvirker eksportprisen? : en undersøkelse av eksportprisen på tørrfisk til Italiaen
dc.typeMaster thesisen
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213en


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel