dc.description.abstract | I denne masteroppgaven undersøker jeg faktorer som påvirker prisen på produktet til bedrifter
som opererer i dynamiske omgivelser og som er spesielt påvirket av været under
produksjonsprosessen. Været har en stor effekt på produkter som blir produsert utendørs og
som er avhengige av spesielle værforhold for å oppnå god kvalitet. I slike næringer påvirker
været tilgang på råvarer, variasjon i produsert mengde og sluttproduktet. Dette medfører at det
vanskelig for produsentene å beregne optimal mengde som skal produseres ettersom prisen er
ukjent under produksjonsprosessen. Denne undersøkelsen viser hva som påvirker prisen og
hvordan man kan predikere prisen på produktet.
For å undersøke dette valgte jeg ut tørrfisknæringen som eksempel. Denne næringen er godt
egnet til å undersøke dette problemet ettersom den er spesielt utsatt for vær i forbindelse med
produksjonen. Tørrfisken blir naturlig tørket på trehjeller av sol og vind og er avhengig av
stabilt vær for å kunne oppnå god kvalitet. Produksjonsformen er risikobetont siden
produksjonstiden gir stor kapitalbinding samtidig som prisen er ukjent i produksjonsfasen.
Størsteparten av det som produseres av tørrfisk i Norge eksporteres til Italia, og eksport til
Italia er dermed hovedfokuset i oppgaven. Undersøkelsen viser prisutviklingen i
tørrfisknæringen fra 1978 til 2008. Problemstillingen er som følger: ”Hva påvirker
eksportprisen på tørrfisk?”
For å løse denne problemstillingen er det brukt seks variabler for å forklare eksportprisen på
tørrfisk. Disse er: fangstkvantum, kvantum hengt, råvarepris, pris på alternativ anvendelse av
råvare, valutakurs og samarbeid. Informasjon om disse er hentet fra Eksportutvalget For Fisk,
Råfisklaget, Norges Bank, Fiskeridirektoratet og en tidligere masteroppgave ved
Handelshøgskolen i Bodø. Videre er det brukt en kvantitativ metode med korrelasjons- og
regresjonsanalyse som analyseteknikker.
Resultatet fra analysen viste at fangstkvantum, råvarepris og valutakurs har en statistisk
signifikant påvirkning på prisen. Sammenhengen mellom disse tre variablene og
tørrfiskprisen viste at når fangstkvantum øker vil tørrfiskprisen reduseres. Øker råvareprisen
vil også tørrfiskprisen øke. Når den norske kronen styrker seg i forhold til den italienske liren
vil tørrfiskprisen øke. De to variablene kvantum hengt og pris på alternativ anvendelse av
råvare har ikke statistisk signifikant effekt på tørrfiskprisen. Korrelasjonsanalysen viste derimot at det eksisterer noe samvariasjon mellom disse to variablene og tørrfiskprisen.
Sammenhengen mellom disse to og tørrfiskprisen viste at når kvantum hengt øker vil
tørrfiskprisen reduseres og når pris på alternativ anvendelse av råvare øker vil tørrfiskprisen
reduseres. Når det gjelder variabelen samarbeid er denne ikke tatt med i regresjonsanalysen
ettersom det er det for dårlig grunnlag for å vurdere om den påvirker tørrfiskprisen. Det har
vært for få samarbeider i næringen til at det kan slå ut på tørrfiskprisen.
Regresjonsanalysen viser at predikasjon av tørrfiskprisen kan gjøres slik:
Predikert tørrfiskpris (2008 kr) = 76,762 + (-0,001*fangstkvantum) + (-0,000024*kvantum
hengt) + (2,947*råvarepris) + (-0,230*pris på alternativ anvendelse av råvare) +
(128,420*valutakurs)
Denne modellen gjør det mulig å kunne forutsi fremtidige priser for tørrfisk ved å sette inn
verdier for variablene. Dette gjør at produsentene får en tidlig oversikt over hvilken pris de
kan få for produktet og kan dermed tilpasse produksjonen slik at de oppnår optimal
produksjon og maksimering av fortjeneste. | en |