• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA)
  • Masteroppgaver i havbruk og akvakultur
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA)
  • Masteroppgaver i havbruk og akvakultur
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fôringsregimets innvirkning på tilvekst og kvalitet i atlantisk laks, Salmo salar L.

Johnsen, Chris André
Master thesis
Thumbnail
View/Open
Johnsen_Chris_A.pdf (2.025Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/141181
Date
2006
Metadata
Show full item record
Collections
  • Masteroppgaver i havbruk og akvakultur [53]
Abstract
Formålet med oppgaven er å optimalisere produksjonen av oppdrettslaks med fokus på

forbedret kvalitet, fôrfaktor og lønnsomhet.

Forsøket ble gjennomført i konvensjonell skala ved Gildeskål Forsøksstasjon AS i perioden 1.

desember 2004 til 16. januar 2006 (snittvekt 1,0 kg til 5,6 kg). To fôringsregimer, hver med 4

merder, ble undersøkt. Restriktiv gruppe ble fôret annen hver dag om vinteren, og med ett

daglig måltid resterende tid. Kontrollgruppen ble fôret med ett daglig måltid om vinteren, og

med 2-3 daglige måltider resterende tid. Uttak av fisk ble gjennomført i mai 2005 (snittvekt 2

kg) og september 2005 (snittvekt 4,5 kg). Muskelfiberprøver ble tatt fra pre rigor fisk, fryst

ned ved -159 °C, og tverrsnittet analysert for fiber-diameter, -areal, -tetthet og -antall. Fisken

ble lagret 4 dager på is før den ble filetert og analysert for visuell farge, tekstur, pH, fett-,

vann- og proteininnhold. Produksjonstid ble beregnet i tilknytning til vår- og høstuttak, og for

hele generasjonen utslaktet. Økonomisk og biologisk fôrfaktor ble beregnet for hele

generasjonen utslaktet.

I våruttaket ble det funnet høyere proteininnhold (P<0,001), høyere pH (P<0,05) og svakere

rødfarge (P<0,01) i den restriktive gruppen enn i kontrollgruppen, men ingen signifikante

forskjeller ble funnet i tekstur og muskelfiberstruktur. I høstuttaket ble det funnet flere

signifikante effekter på laksens kvalitet der restriktiv fôring gav fisken kraftigere visuell

rødfarge (P<0,001), hardere tekstur (P<0,01), mindre fiberdiameter (P<0,001), større

fibertetthet (P<0,001), og høyere fiberantall (P<0,001). I høstuttaket var distribusjonen av

muskelfiber i restriktiv gruppe karakterisert av et større antall små fiber og et lavere antall

store fiber sammenlignet med kontrollgruppen, forårsaket av økt fiberrekruttering og redusert

hypertrofi.

Det ble funnet en signifikant positiv korrelasjon mellom muskelfiberdiameter og lengde,

fiberdiameter og sløyd vekt, fett og sløyd vekt, og mellom slakteutbytte og fiberantall. En

signifikant negativ korrelasjon ble funnet mellom fibertetthet og lengde, fibertetthet og sløyd

vekt, fett og vann, fett og protein, og mellom fett og pH. Ingen signifikant korrelasjon ble

funnet mellom fiberdiameter og rødfarge eller fibertetthet og tekstur, men det var tendenser til

at mindre fiberdiameter, eller høyere fibertetthet, gav hardere tekstur og kraftigere rødfarge i

laksefilet.

For å produsere laks med snittvekt på 2,1 kg er produksjonstiden for kontrollgruppen 338

dager og for den restriktive gruppen 349 dager (Δ 11 dager). For å oppnå en snittvekt på 4,4

kg trenges henholdsvis 443 og 453 dagers produksjonstid (Δ 10 dager), og for å oppnå en

slaktevekt på 5,6 kg trenges henholdsvis 494 og 512 dagers produksjonstid (Δ 18 dager).

Den restriktive gruppen oppnådde en økonomisk fôrfaktor på 1,07 og kontrollgruppen 1,09.

Det vil være flere fordeler med bruk av et restriktivt fôringsregime fra et økonomisk

perspektiv da det har potensial for lavere fôrkostnader, reklamasjonskostnader, lønnsutgifter,

rentekostnader og likviditetsbehov, samt større slakteutbytte og høyere inntekter.
Description
Mastergradsoppgave i havbruk - Høgskolen i Bodø, 2006
Publisher
Høgskolen i Bodø

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit