• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Publikasjonsserier
  • FoU-rapport
  • View Item
  •   Home
  • Publikasjonsserier
  • FoU-rapport
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

WTO-notifikasjoner som forebygging av handelshindringer på sjømatområdet? SPS- og TBT-notifikasjoner: overvåking og oppfølging i Norge, Chile og Canada

Elvestad, Christel
Others
Thumbnail
View/Open
FoURapport142017.pdf (4.439Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2468378
Date
2017
Metadata
Show full item record
Collections
  • FoU-rapport [95]
Abstract
Denne rapporten tar for seg hvordan WTO-notifikasjonene kan benyttes som redskap til å fange opp regelverksendringer og forebygge handelshindringer i viktige markeder for norsk sjømat. Den første delen av rapporten tar for seg systemet for notifikasjoner som en del av kravet til åpenhet i WTO. Videre gis det en kort beskrivelse av de formelle krav og prosedyrer som gjelder for notifikasjoner av endrede og nye reguleringer, samt hvordan medlemslandene forholder seg til dette i praksis. Rapporten går deretter inn på tilgjengelige verktøy som kan brukes for å systematisk følge med på og håndtere notifikasjoner av relevans for handelen med sjømat. Den andre delen av rapporten gir en oversikt over omfang og innhold i sjømatrelaterte notifikasjoner og handelsproblemer (STCs) som rapportert til SPS- og TBT-komiteene i WTO. Deretter beskrives hvordan Norge, Chile og Canada organiserer og erfarer arbeidet med å overvåke og håndtere WTO-notifikasjonene. På denne bakgrunn drøftes hvordan det norske arbeidet med notifikasjonene kan styrkes for å ivareta sjømatinteressene.
 
This report addresses how WTO notofications can be used as tools to monitor regulatory changes and prevent barriers to trade in important markets. The first part of the report addresses the role of Notifications in relation to transparency in the WTO. In addition, the report gives a brief description of the formal requirements and procedures for notifications to the WTO and how member states relate to these requirements in practice. The report then describes available tools that can be used to systematically monitor and deal with notifications of relevance. The second part of the report provides an overview of the scope and content of seafood-related notifications and specific trade concerns (STCs) reported to the SPS and TBT committees in the WTO. Then, the report describes how Norway, Chile and Canada monitoring and manage WTO notofications. Against this background, the report discusses potential governance improvements focusing on the importance of the Norwegian seafood sector.
 
Publisher
Nord universitet

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit