Hvordan forstås og praktiseres IPLOS-kartlegging? – En kvalitativ studie i helse- og omsorgstjenesten i én kommune
Journal article, Peer reviewed
Accepted version
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2471426Utgivelsesdato
2016Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
Bjerkan, J., Hallem, U.L. & Brataas, H.V. (2016). Hvordan forstås og praktiseres IPLOS-kartlegging? – En kvalitativ studie i helse- og omsorgstjenesten i én kommune. Tidsskrift for omsorgsforskning, 2(3), 222-231. doi: 10.18261/issn.2387-5984-2016-03-08Sammendrag
Bakgrunn: Individbasert statistikk for pleie- og omsorgstjenester (IPLOS) er et nasjonalt helseregister. Kommunehelsetjenesten er fra 2006 pålagt å kartlegge bistandsbehov hos alle som søker om eller mottar pleie- og omsorgstjenester. I 2012 gjennomførte en kommune i Midt-Norge dialogseminar og undervisning om fire IPLOS-variabler som ansatte hadde rapportert som særlig vanskelige å kartlegge. Hensikten med denne studien var å belyse hvordan IPLOS-kartlegging forstås og praktiseres blant personell som deltok på seminaret.
Metode: Fortolkende kvalitativ studie med data fra tre fokusgrupper gjennomført tre–fire måneder etter seminaret.
Resultater: Tema «IPLOS-kartlegging som utfordrende praksis» omfatter to undertema: Undertema «Læring og forståelse» omhandler seminar som læringsarena, kvalitet i IPLOS-registreringen og vanskelige variabler. Undertema «Praktisering av IPLOS-kartlegging» omhandler plikt til kartlegging, tid til kartlegging og samarbeid om kartlegging.
Konklusjon: Undersøkelsen peker på et klart behov for tilrettelegging for ansattes erfaringslæringsprosesser over tid. Det er også behov for mer forskning om effektiv kartlegging, og for videreutvikling av helse- og omsorgssektoren som læringsarena.
Beskrivelse
Akseptert fagfellevurdert versjon (postprint).